Zdravé vlasy podporujú našu zmyselnosť.

15.05.2004 Celý región

Vlasy v prvom rade chránia našu pokožku hlavy pred účinkom slnečného žiarenia. Najvýznamnejšou funkciou vlasou je funkcia estetická. Vlasy slúžia ľuďom na pr...
Vlasy v prvom rade chránia našu pokožku hlavy pred účinkom slnečného žiarenia. Najvýznamnejšou funkciou vlasou je funkcia estetická. Vlasy slúžia ľuďom na priťahovanie druhého pohlavia, vyjadrujú životné názory i spoločenskú príslušnosť.

Ich kvalita, farba, či hrúbka je daná geneticky. Ostatné záleží od našej starostlivosti a životosprávy. Pomocou vlasových prípravkov a využívaním bohatstva prírody si môžeme vlasy uchovať zdravé a krásne.
Spolu s pokožkou sú vlasy jednou z najrýchlejšie sa meniacich bunkových zložiek ľudského tela. Pre zachovanie zdravých vlasov treba udržiavať pokožku hlavy čistú a jest vyváženú stravu. Pre umývanie vlasov neexistujú žiadne pevné pravidlá. Vyčerpané, stresované vlasy, napr. po lete, zime ci chorobe, treba intenzívne ošetriť vhodným regeneračným prípravkom.
Znečistené životné prostredie, stres, alkohol, porucha v hormonálnom systéme, lieky s vedľajšími účinkami a rôzne choroby, to všetko sú faktory, ktoré môžu ohroziť zdravý rast vlasov. Aj dedičné dispozície vedú k vypadávaniu vlasov.
Vzhľad a množstvo vlasov sú individuálne. Vlas sa netvorí nepretržite, ale v istom čase jeho rast ustáva a vypadne. Vlas rastie približne 2 až 3 roky, potom je vytlačený a nahradený novým vlasom. Tento cyklus sa opakuje. Sú však obdobia so zvyšným sklonom k vypadávaniu vlasov /okolo 14. roku a je sprevádzané zvýšenou sekréciou kožného mazu, v období prechodu a po pôrode/. Okrem týchto zmien, súvisiacich s dedičnými, hormonálnymi a vekovými vplyvmi, existuje množstvo ochorení, ktoré sa prejavujú výrazným vypadávaním /infekčné choroby, ochorenia štítnej žľazy, po liekoch/.
Hĺbkové čistenie a starostlivosť o kožu na temene hlavy pomôže udržať zdravý vzhľad a bohatosť vlasov. Na základe 20-ročného vedeckého výskumu pod vedením Dr. Schreck-Purola a Prof. Dr. Setälä sa vyvinuli prípravky na starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy, pod názvom Bioscalin elixír, vlasová voda, šampón, výživné tabletky. Laboratórium pod vedením Prof. Dr. Setälä objavilo detergentnú (čistiacu) látku stimulujúcu tvorbu vlasov, ktorá teraz tvorí základ Bioscalinu. Okrem čistiacej látky prípravok obsahuje aminokyseliny, ktoré sú dôležitými zložkami keratínu, základného stavebného materiálu vlasu. Obsahuje tiež vitamíny, ktoré zlepšujú periférny krvný obeh. Pravidelné používanie prípravkov napomáha vzhľadu vlasov aj v prípade, že sú jemné. V prípade aktívneho vypadávania vlasov by sa malo ošetrovanie začať čo najrýchlejšie, aby sa minimalizovalo trvalé poškodenie folikúl. Táto vlasová kúra však nie je určená na plešivosť. Pri mastnej pokožke, pomôže použitie prípravkov, pretože regulujú funkciu tukových žliaz.
Bioscalin výživné tabletky zvyšujú obranné sily vlasu. Základ tvorí proso, ktoré sa pri vypadávaní vlasov, rastovej poruche a zhoršení vlasovej štruktúry používa už storočia. Najväčší účinok majú ak sa kombinujú s ostatnými prípravkami. V prípade šampónu ide o špeciálny, nezásaditý, čistiaci preparát. Nenarúša biologickú rovnováhu pokožky hlavy.
Vlasová voda obsahuje aktívne látky prenikajúce počas masáže pokožky hlavy do korienkov vlasov a spôsobujú zvýšenú cirkuláciu krvi vo vlasových folikulách.
Komplexnú starostlivosť o vlasy je vhodné doplniť Bioscalin elixírom, ktorý po nanesení treba jemne vtierať do pokožky. Účinok sa zvyšuje zábalom. Bioscalin dostanete kúpiť v lekárni.

Jana Demková
 

Vyberte región